A Honey Island elkötelezett amellett, hogy a Kárpát-medence legkiválóbb méhészeteiből származó mézet kínálja. Célunk, hogy támogassuk a helyi méhészeket és fenntartsuk a hagyományos méhészeti gyakorlatokat, amelyek generációk óta meghatározzák ezt a régiót. Hiszünk abban, hogy a helyi közösségek támogatása és a méhészeti örökség megőrzése kulcsfontosságú a fenntartható és minőségi méztermelés érdekében.
Török Barbara vagyok, három gyermek édesanyja, és szenvedélyem a méhek világa. Gyerekkorom óta különleges kapcsolat fűz ezekhez a szorgos kis állatokhoz: szomszédunk pár kaptára volt az első találkozásom a méhészettel, és sokszor órákon át figyeltem, ahogy a méhek szorgoskodnak. A természet csodája már akkor elvarázsolt.
Később, férjem családján keresztül ismét közel kerültem a méhészethez. Férjem nagypapájának, aki már több mint fél évszázada foglalkozik méhészkedéssel, szüksége volt egy kis segítségre a kaptárak körül, és a kisgyerekek mellett számomra is fontos volt egy olyan tevékenység, amely feltölt és új kihívásokat ad. Így kezdtük meg a közös munkát, melynek során én is beletanultam a méhészet tudományába.
A papától kapott értékes tapasztalatok mellett én is folyamatosan képeztem magam, elvégeztem egy méhészeti felnőttképzést, hogy a hagyományok mellett a modern, fenntartható méhészetet is képviselhessük.
Célom, hogy prémium minőségű mézet kínáljak mindazoknak, akik értékelik a természet kincseit.
Minden üveg mézben benne van a családi tudás, a természet iránti tisztelet és a méhek iránti szeretet. Remélem, hogy termékeinkkel nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a méhek iránti tiszteletet is továbbadhatom Nektek.
Már gyermekkoromban közel kerültem a méhekhez, dédnagyapám kertjében – Székelyföldön – a kaptárok ott álltak a fazsindelyes tetővel. Nagyapám kertjében már picit modernebb kaptárok álltak és édesapám is egész fiatalon már méhészkedett. Tehát mondhatni a méhészet családi hagyománynak számít. A felmenőim tapasztalata, tudása és nem utolsósorban a méhek szeretete generációkon keresztül öröklődött tovább a családunkban. A méhek iránti szeretet, mélyen gyökerezik bennem is – nagy örömmel tölt el méhesekben sétálni érezni a méhek és a méz illatát.
Az új méhészeti vállalkozásunk célja, hogy a magyar méz mellett a Kárpát-medence különböző tiszta és magas minőségű mézeit eljuttassuk hozzátok.
Számunkra a méz és a méhészet nem munka, hanem hobbi, egy életforma és hivatás ami generációkon átívelt és adjuk tovább most már gyemekeinknek. Hiszünk abban, hogy a méhek gondozása, védelme és a tiszta méz tisztelete kiemelten fontos és ezt nem csak a kis közösségünk, hanem a tágabb ökoszisztéma szempontjából is.
Ezért a legjobb minőségű magyar mézek mellett forgalmazunk erdélyi és délvidéki mézféleségeket – mint például a havasi mézet, amelynek egyedülálló minősége, gazdag ízvilága semmihez nem hasonlítható. Gyermekkoromban a méhekkel nyáron mindig a Kárpátok hegyvonulatai között "nyaraltunk” a Nagyhagymás lábánál, ahonnan a méz a tiszta érintetlen hegyi legelők virágairól származik, ahol a vadmálna virága mellett a vadvirágok és gyógynövények sokfélesége egyedülálló mézkülönlegességeket eredményeztek. A havasi mézek nemcsak ízletesek, de gyógyhatásúak is, köszönhetően a vitaminoknak amelyeket a hegyi növények tartalmaznak.
A délvidék mezőségei szintén gazdag és változatos virágzással büszkélkedhetnek. Ezek mind hozzájárulnak a mézeink egyedülálló ízéhez és aromájához.
A fentebb leírt helyszínek sokszínű flórája lehetővé teszi a különböző izű tiszta méz gyűjtését – melyeknek mindegyike tükrözi a régió természeti gazdagságát és szépségét.
Hitvallásom: a méz nem gyógyszer és nem orvosság, ezért is egyen mindenki mézet minden nap!
Amikor a méz illatát érzem, azonnal a gyermekkori strandolásunk képe ugrik be előttem, ahol fürdőzés után két kíváncsi méhecske egyszerre csípett meg. Akkor még nem sejtettem, hogy ez a kis eset előrevetíti hosszútávú kapcsolatomat ezekkel a csodálatos kis lényekkel. Negyven évnek kellett eltelnie, mire ismét és mélyebben elmerülhettem a méhek világában.
Most, negyven évvel az első találkozás után, büszkén állok saját mézfeldolgozó üzemünk előtt, amit két kedves barátommal, Áronnal és Lászlóval alapítottunk. Az évek során a méz iránti rajongásom csak nőtt, és az a vágy, hogy megosszam ezt a szenvedélyt másokkal, vezetett el odáig, hogy létrehozzuk ezt a vállalkozást.
Üzemünkben a legkiválóbb minőségű mézet dolgozzuk fel, figyelemmel kísérve minden lépést, hogy a lehető legfinomabb és legtisztább méztermékeket kínálhassuk. A méz számunkra nem csupán édesítőszer; ez az élet, a természet és a munka szeretete, amit minden egyes termékünkbe beleöntünk.
Különös figyelmet fordítunk a minőségre és a feldolgozási folyamatokra, hiszen tudjuk, hogy a kiváló méz nemcsak ízletes, hanem tápláló és egészséges is. Ezért vállalkozásunk elkötelezett amellett, hogy a legjobb feldolgozási gyakorlatokat alkalmazza, és hogy termékeinkkel hozzájáruljon az egészséges életmódhoz.
Minden nap, amikor belépek az üzembe, és érzem a friss méz illatát, hálás vagyok annak a két kis méhnek, amelyek gyermekkoromban megcsíptek, ugyanis ők indítottak el ezen az úton, amely mostanra nem csak egy vállalkozás, hanem egy közösség és egy szenvedély is lett számomra.
Ha a mézre gondolok, a gyerekkorom jut eszembe és a „knezseváci” mamám és tatám kertje, ahova rengeteg emlék fűz.
Kaptárok között nőttem fel, hiszen már a nagyszüleim és édesapám is szenvedélyes méhészek voltak. A méhek és a méz hol elbűvölt, hol bosszúsággal töltött el. Elbűvölt a méhek szorgos munkája, zümmögésük, az ahogyan begyűjtik a nektárt a virágokról és a nektárral megpakolva a lábaikon, mint vadászrepülők szállnak vissza kaptáraikba. Lenyűgözött és elgondolkodtatott az is, hogy milyen ügyesen tájékozódnak és találnak vissza a méhekcsaládjaikhoz.
Ennyi idő távlatából még a bosszúságokra is szeretetteli szívvel gondolok vissza, amikor földieper vagy szilva szedés közben megcsíptek a kis bolyhos, sárgacsíkos „gonosztevők” és sírva mentem nagymamához, hogy gyógyítson meg, ami egy kis fokhagyma és hideg kanál a csípésre szorításában merült ki. Azok az emlékek is mosolyt csalnak arcomra, amikor visszagondolok arra, hányszor vágtunk rá –a tatám, édesapám vagy jómagam – az újunkra kalapáccsal a keretek műlépezésre való előkészítése során. Emlékszem arra is, hogy mekkora izgalommal vártam a reggeleket a pörgetések előtt, amikor én is részese lehettem a nagyokkal a friss méz kinyerése csodájának. Innen ered a méhek és a méz iránti szeretetem.
Az évek során édesapám mellett méhészként és mézkedvelőként is mélyebben megismertem a méz készítésének folyamatát és a különböző mézfajták egyedi tulajdonságait. Számomra a méz több mint egy egyszerű édesítőszer vagy édesség; ez a természet esszenciája, amely harmóniát és egészséget hoz mindennapjainkba és nem utolsósorban egy kis mosolyt a mézédes reggelekbe.
Mindig örömmel osztom meg tapasztalataimat másokkal, legyen szó receptekről, egészségügyi tippekről vagy a méhek rejtelmes világáról. Célom, hogy minél többen megismerjék és értékeljék a méz varázslatosságát és felfedezzék fel sokoldalúságát a konyhában és az élet más területein is.
Ez motivált, amikor létrehoztuk vállalkozásunkat, hogy mindezt a szeretetet, finomságot, egészséget, amit a méhektől és a méztől kaptam, átadjak, bízva abban, hogy mézeink édes, gyümölcsös íze jóllakott mosolyt csal majd arcotokra.
Dédapáink és nagyapáink családi méhészete. Vándorlás a havasok hűs hegyvidékére és az alföld végtelen síkságaira, ahol mindig jelen volt a természet iránti mély tisztelet.